Hoe fitter iemand een operatie in gaat, hoe beter iemand een operatie uit komt

Twee jaar geleden startte het Radboudumc met het programma Fit4Surgery voor patiënten met darmkanker.  Dit programma heeft als doel om de patiënt in een zo goed mogelijke conditie te krijgen voorafgaand aan een operatie. Het programma laat goede resultaten zien. Daarom wordt het nu ook ingezet voor andere patiëntengroepen.

Het programma
Het programma bestaat uit fysieke training, verbetering en aanvulling van voeding, mentale begeleiding en het stoppen met roken en alcohol. Het idee achter het programma is simpel: hoe fitter iemand een operatie in gaat, hoe beter iemand een operatie uit komt. En dat blijkt te kloppen.

Pilot
In een pilot van het Radboudumc is aangetoond dat de kans dat bij patiënten met darmkanker, die hebben meegedaan aan het Fit4Surgery-programma, complicaties optreden na de operatie tweemaal zo klein wordt. Deze patiënten liggen ook twee dagen korter in het ziekenhuis. Uit verschillende (inter)nationale studies komen vergelijkbare resultaten. Dit is de reden voor het Radboudumc om dit programma niet alleen aan te bieden aan patiënten met darmkanker, maar ook aan patiënten met andere ziektebeelden. Het is immers logisch om te denken dat iedereen baat heeft bij een zo fit mogelijke start.

Uitbreiding patiëntengroepen
Vanaf maart 2021 wordt het Fit4Surgery-programma aangeboden aan patiënten met dikkedarmkanker, endeldarmkanker, leverkanker, weke-delen-tumoren in de buik en buikvlieskanker. Elke maand wordt er een nieuw zorgpad aan toegevoegd. In 2021 wordt deze groep verder uitgebreid met patiënten met slokdarmkanker, alvleesklierkanker en patiënten met een aneurysma van de buikslagader. In 2022 wordt, na positieve evaluatie, uitgebreid naar patiënten met mondholtekanker, keelkanker, hersenvliestumor, schaamlipkanker, eierstokkanker, baarmoederhalskanker, blaaskanker, nierkanker, patiënten die een borstreconstructie krijgen na borstkanker en patiënten die een nieuwe heup krijgen of een revisie nodig hebben na eerdere heup- of kniegewrichtvervanging.

Prehabilitatie-coördinator
In de zorgpaden waar het Fit4Surgery-programma al is gestart, komt de patiënt na het gesprek met de behandelend chirurg bij de prehabilitatie-coördinator in de Fit4Surgery-testkamer op het poliplein. Deze kijkt samen met de patiënt goed naar wat deze allemaal nodig heeft ter voorbereiding, en samen bepalen ze de mate van fysieke training die nodig is. De fysiotherapeut en de diëtist zijn nauw betrokken bij de uitvoering van het programma.

Wetenschappelijke onderbouwing
Aan de implementatie van het Fit4Surgery-programma is een wetenschappelijke studie verbonden. Binnen de studie meten we de effecten bij de verschillende patiënten van de verschillende zorgpaden.

Kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ziekenhuisbrede implementatie Fit4Surgery
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!