De stichting Fit4Surgery zet zich in voor landelijke opschaling van prehabilitatie voor patiënten met darmkanker. De werkgroepen zijn opgebouwd uit professionals met verschillende paramedische kennis uit het hele land om gedragen en brede inzichten te krijgen binnen de stichting. En ze komen goed op stoom. In oktober hebben de eerste bijeenkomsten van de werkgroep wetenschap & inhoud en de werkgroep eerstelijns netwerk plaatsgevonden en met succes!

De werkgroep eerstelijns netwerk

Prehabilitatie wordt vanuit het ziekenhuis ingezet, maar de uitvoering vindt plaats in de eerste lijn. Dit moet uiteraard kwalitatief in orde zijn en overal in het land voor patiënten toegankelijk (dus ook dichtbij) zijn. Dit vraagt om samenwerking en coördinatie en dat is precies waar deze werkgroep zich mee bezig houdt. Hoe organiseer je een netwerk rondom het ziekenhuis? Maar ook, hoe zorg je ervoor dat ze aan de kwaliteitsstandaard voldoen van prehabilitatie? Om dit op landelijk niveau samen goed te doen is de werkgroep met diverse paramedische kennis opgezet.

De werkgroep wetenschap & inhoud

Prehabilitatie is als wetenschapsgebied nog jong. Om prehabilitatie voor meer patiënten beschikbaar te krijgen is de doorontwikkeling van wetenschappelijke inzichten van groot belang. De werkgroep wetenschap & inhoud bestaat uit een brede vertegenwoordiging van wetenschappelijke expertise en inhoudsdeskundigen. Zij buigen zich over vragen als: welke belangrijke wetenschappelijke vragen moeten nog worden beantwoord en hoe kunnen de inzichten rondom prehabilitatie bij darmkanker worden vertaald naar andere aandoeningen?

We zijn alle leden die zich inzetten voor de stichting én voor alle toekomstige patiënten die een zware operatie ondergaan ontzettend dankbaar.

Ben jij ook bezig met een prehabilitatie initiatief en ben je nog niet in contact geweest met ons? Laat het ons weten en wie weet kunnen we elkaar hierin versterken!