Voor patiënten

Iedereen heeft baat bij een verbeterde conditie voorafgaand aan een operatie of behandeling. Word je binnenkort geopereerd of ken je iemand die binnenkort geopereerd gaat worden? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om zo goed mogelijk aan de start van de operatie of behandeling te verschijnen.

Wat is prehabilitatie? 
Prehabilitatie is een programma voor patiënten die geopereerd gaan worden of een zware behandeling moeten ondergaan. Het heeft als doel om de conditie van de patiënt te verbeteren, zodat iemand beter bestand is tegen de operatie. ‘Hoe fitter erin, hoe fitter eruit’. Het programma bestaat uit fysieke training, verbeteren van voeding, mentale begeleiding, het behandelen van specifieke ziekten of kwetsbaarheden en het stoppen met roken en drinken van alcohol.

Hoe kan ik het programma volgen? 
Het programma kan gevolgd worden bij een aantal ziekenhuizen. In dit overzicht bekijk je welke ziekenhuizen prehabiliteren volgens het standpunt. Daarnaast is het in deze ziekenhuizen standaard zorg voor patiënten met darmkanker.

Als je geopereerd gaat worden in een ander ziekenhuis betekent dat niet dat je niet mee kunt doen aan een prehabilitatieprogramma. Veel specialisten kennen het programma al, maar beschikken nog niet over de mogelijkheid om het programma aan te bieden. Je kunt dan het beste bij je behandelend specialist aangeven dat je een prehabilitatieprogramma wilt volgen. De specialist kan vervolgens contact met ons opnemen voor het precieze programma, de bijzonderheden en de financiering ervan. Ook is op deze website een voorbeeld-programma te vinden onder het kopje ‘voor de zorgverlener’. De behandelend specialist kan daarmee al een aantal stappen zetten zodat je vlot met prehabilitatie kan starten. 

Hoe wordt prehabilitatie betaald? 
Prehabilitatie wordt nog niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. In de ziekenhuizen die hierboven genoemd staan, waar prehabilitatie onderdeel is geworden van de standaardzorg, is een alternatieve financiering geregeld, bijvoorbeeld uit innovatie-subsidies of het ziekenhuis betaalt dit zelf. Soms kan de aanvullende verzekering helpen om een deel van het programma te betalen of moet je het zelf betalen. Vraag dit na bij je zorgverlener of je zorgverzekeraar.  

“We zetten ons in om prehabilitatie zo snel mogelijk voor zo veel mogelijk patiënten toegankelijk te maken.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Contactgegevens:

Mail:
bureau@fit4surgery.nl
communicatie@fit4surgery.nl