Iedereen heeft baat bij een verbeterde conditie voorafgaand aan een operatie. Word je binnenkort geopereerd of wil je iemand die je kent die geopereerd gaat worden helpen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen.
Prehabilitatie wordt momenteel vooral toegepast bij patiënten die geopereerd worden in verband met darmkanker. Dit zijn doorgaans operaties met veel complicaties en een langdurig herstel. Maar ook voor operaties aan andere organen in buik of romp is prehabilitatie zinvol. Het is altijd verstandig om zo fit mogelijk aan een operatie te beginnen.
Tijdens de intake wordt het programma voor jouw specifieke omstandigheden ingericht. Het programma bevat de volgende onderdelen:
- Fysieke training
- Verbeteren van voeding
- Mentale begeleiding
- Het stoppen met roken en drinken van alcohol
De effecten van deze onderdelen samen zijn groter dan de onderdelen apart. Prehabilitatie vindt plaats op indicatie van de medisch specialist die de operatie uitvoert en wordt begeleid door een groot aantal zorgverleners: de behandelend chirurg, fysiotherapeut, diëtist, en zo nodig de psycholoog, internist, en geriater. Het doel van het programma is om zo fit mogelijk te worden voordat je geopereerd wordt.
Hieronder kun je meer lezen over ieder onderdeel van het programma.
Intake op maat
Meteen na het gesprek met de behandelend chirurg word je doorverwezen voor een prehabilitatie-intake gesprek. Tijdens dat gesprek wordt gekeken wat allemaal nodig is om het programma te volgen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld suikerziekte of bloedarmoede, dat fysieke training in de weg kan staan. Dan zal eerst de bloedarmoede behandeld moeten worden, voordat gestart kan worden met fysieke training. Het grootste onderdeel van het programma is de fysieke training en daar zal ook zo snel mogelijk mee gestart worden na de intake.
Fysieke training
De fysieke training bestaat uit kracht- en conditietraining. Deze vindt driemaal per week plaats onder begeleiding van een fysiotherapeut. De andere dagen moet je tenminste een uur wandelen of fietsen.
Voeding
Onder begeleiding van een diëtiste wordt je voeding verbeterd. Het is van belang dat gedurende de periode van de fysieke training je voldoende eiwitten en vitaminen binnenkrijgt. Soms is het nodig om deze middels eiwit-shakes of vitaminepillen aan te vullen.
Mentale begeleiding
De ziekte en de operatie kunnen stress en angst met zich meebrengen. Door intensieve begeleiding van de verschillende zorgverleners, en op indicatie ook een psycholoog, wordt geprobeerd om stress en angst zo goed mogelijk te verminderen.
Stoppen met roken en alcohol
Het is bekend dat roken en alcohol een nadelig effect hebben op de uitkomsten van de operatie. Je wordt daarom begeleid in het stoppen met roken en drinken van alcohol.
Al met al is het een intensief programma. Het betekent dat je zelf echt aan de slag gaat om de uitkomsten van je operatie zo goed mogelijk te beïnvloeden. In plaats van passief afwachten, ga je actief je operatie tegemoet. Je zult merken dat je je na een week al fitter begint te voelen. En dat terwijl je net hebt gehoord dat je ziek bent en geopereerd moet worden. Patiënten die het programma hebben doorlopen vinden juist die ervaring een eye-opener. Fitter worden, terwijl je ziek bent. En zelf iets kunnen doen aan hoe je de operatie doorloopt, geeft een groot gevoel van zelfregie en autonomie.
Het programma kan gevolgd worden bij een aantal ziekenhuizen. In deze ziekenhuizen is prehabilitatie standaard zorg geworden voor patiënten met darmkanker. Deze ziekenhuizen zijn:
- Beatrixziekenhuis in Gorinchem
- Deventer Ziekenhuis in Deventer
- Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch
- Maxima Medisch Centrum in Veldhoven
- OLVG in Amsterdam
- Radboudumc in Nijmegen
- St. Jans Gasthuis in Weert
- Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk
- UMCU in Utrecht
- VieCuri Medisch Centrum in Venray
Als je geopereerd gaat worden in een ander ziekenhuis betekent dat niet dat je niet mee kunt doen aan een prehabilitatie programma. Veel specialisten kennen het programma al, maar beschikken nog niet over de logistiek of financiën om het programma aan te bieden. Je kunt dan als beste bij je behandelend specialist aangeven dat je een prehabilitatie-programma wilt volgen. De specialist kan vervolgens contact met ons opnemen voor het precieze programma, de bijzonderheden waar goed op gelet moet worden bij aanvang van het programma, en de financiering ervan. Ook is op deze website een voorbeeld-programma te vinden onder het kopje ‘voor de zorgverlener’. De behandelend specialist kan daarmee al een heel aantal stappen zetten zodat je vlot met prehabilitatie kan starten.
Contact