Nieuwe leden van de Visionary Board
We zijn ontzettend blij dat we Jan Hobbelen (directeur Stichting Darmkanker en Stomavereniging) en Iris de Vries (Voorzitter Vereniging Arts & Leefstijl en huisarts) met hun kennis en ervaring een bijdrage leveren om prehabilitatie voor iedereen toegankelijk te maken. Hieronder stellen zij zich voor!

Jan Hobbelen – Directeur Stichting Darmkanker en Stomavereniging
Graag stel ik me even voor. Ik ben Jan Hobbelen en onlangs toegetreden tot de Visionary Board van Fit4Surgery. Mijn hart en passie liggen in het ontwikkelen en verbeteren van de zorg. Specifiek maak ik me hard om vanuit het perspectief van de patiënt de zorg te verbeteren. Gedurende mijn carrière heb ik daar vanuit verschillende belangen aan gewerkt. Als inkoopverantwoordelijke bij een zorgverzekeraar, als directeur en oprichter van een zorgbedrijf en nu als directeur van twee prachtige patiëntenorganisaties. Mijn opgedane inzichten zet ik graag in voor Fit4Surgery. Eigenlijk zou het toch heel simpel moeten zijn. Iedereen weet dat conditie en leefstijl enorm belangrijk zijn voor je herstelvermogen en veerkracht. Zeker als je een operatie tegemoet gaat of te maken hebt met ernstige gezondheidsproblemen. Juist dan is het zo belangrijk om mensen een helpende hand te bieden. Een prehabilitatieprogramma is zo’n programma dat je als patiënt houvast geeft om toe te werken naar een operatie én je de handvatten biedt om er daarna ook weer mee aan de slag te gaan. Dit zodat je snel je leven weer op kunt pakken en mee kunt doen in de maatschappij. Dat gun je toch iedereen. Daar zet ik me graag voor in.   

Iris de Vries – Voorzitter Vereniging Arts & Leefstijl en huisarts
Iris de Vries is voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl en ambassadeur van de landelijke coalitie Kansrijke Start. Als huisarts en leefstijlarts past ze leefstijlgeneeskunde veelvuldig toe. Deze ervaringen gebruikt ze om het belang van een gezonde leefstijl te benadrukken bij politiek, zorgverzekeraars, gemeenten en andere stakeholders binnen en buiten de zorg.

“In de samenleving kunnen we nog veel meer doen om te voorkomen dat mensen ziek worden. Bij patiënten die toch ziekten ontwikkelen verdient het inzetten op gezondheid en leefstijl een grote plaats in de spreekkamer en zeker in het geval van prehabilitatie. Er zijn steeds meer sterke aanwijzingen dat het verbeteren van de gezondheid van patiënten vóór een operatie de kans op een beter herstel vergroot en dat het de kans op complicaties vermindert. Door aandacht te besteden aan voeding, beweging en mentale gezondheid kunnen we de uitkomsten van (bepaalde) operaties significant verbeteren en de kans op andere chronische aandoeningen bij deze patiënten verkleinen. Prehabilitatie heeft mijns inziens veel potentie en verdiend aandacht en meer onderzoek zodat het ingezet kan worden als passende zorg” aldus Iris de Vries.